multilevel menu

Ahad, 30 Ogos 2015

Cara Turunkan Berat Badan

Ramai nak nak kurus tapi tak tahu bagaimana cara turunkan berat badan..kadang-kadang kerap puasa sunat untuk kawal makan tapi berat badan still sama..So kali ni Aisyah terangkan beberapa tips untuk turunkan berat badan.

Zaman sekarang ni lelaki dan wanita akan sama naik berat badan..lagi-lagi orang lelaki yang sudah berkahwin..Kaum lelaki ni dia tak akan naik seluruh badan just part perut yang akan ke depan, si isteri masak sedap sangat tu..Manakala kaum wanita akan naik berat badan selepas bersalin, kalau anak lebih dari seorang lagi lah cepat naik..betul tak? Lemak yang nampak ketara kaum wanita part peha dan lengan. Jom ikuti tips turunkan berat badan secara sihat.

1) Setkan Dalam Minda Untuk Kurus


Seronok tak kalau dapat pakai seluar jeans zaman anak dara dulu..So jangan set dalam minda "wanita dah bersalin mana boleh kurus macam anak dara balik". Kalau u all fikir macam tu memang sampai bila-bila u all tak akan kurus..malah 5tahun akan datang berat lagi bertambah sebab dah redha dengan keadaan diri sekarang.

2) Pelajari Ilmu Tentang Kalori

Tahu tak kalori lebih banyak terbakar apabila sehari u all pakai Premium Beautiful berbanding u all jogging 30minit..Kadang-kadang bila dah balik kerja nak pergi jogging rasa dah penat..inikan nak konsisten setiap petang..petang habis waktu pejabat balik dah tentu nak masak pula kan..bagi anak makan..Aisyah memang seorang yang malas nak jogging so Aisyah senaman dengan Premium Beautiful 8jam sehari je.

3) Makan Dalam Kuantiti Yang Kecil
Jangan sampai 'obese' begini baru nak diet..Maknanya makan sikit-sikit tetapi banyak kali. Bukannya makan sekali hadap. Simpan biskut dalam 'handbeg' jika perlu. Pastikan ia mengandungi kandungan fiber yang tinggi.

4) Elakkan Makan Tengah Malam
Kalau u all perasan orang Cina makan malam sebelum pukul 7malam..sebab ini adalah masa yang ideal. Seeloknya makan sebelum atau selepas Maghrib sebab badan kita memerlukan 4jam untuk menghadamkan makanan. Bayangkan makan pukul 10malam, u all kena berjaga pukul 2pagi. Kalau pukul 12malam terus tidur, alamak jadi LEMAK.

5) Elakkan Makanan & Minuman Bergula
Jangan sampai jadi gemuk 'diabetes' pula. Ini bukan orang tua yang ada kencing manis atau 'diabetes' sahaja. Ia penting untuk semua peringkat umur. Jauhkan minuman bersoda seperti Coke, Pepsi, F&N dan lain-lain. Banyakkan minum air masak. Air masak tak sedap ye? Cubalah minum air bergula, nescaya tak akan kurus sampai bila-bila.

6) Tukar Kepada Makanan Yang Rendah Lemak

7) Banyakkan Makan Buah-Buahan
Cara kuruskan badan yang efektif ialah makan buah-buahan tempatan. Bukan buah epal dan blueberry sahaja, buah-buahan seperti pisang terlalu banyak khasiat. Selain nutrien, buah-buahan membekalkan vitamin dan anti-oksidan untuk badan kita agar kekal sihat.

8) Banyakkan Minum Air Masak
Ada sesetengah orang malu nak bawa air masak pergi kerja sebab takut jadi bahan ketawa dengan kawan-kawan. Kalau takut diketawakan sampai bila-bila pun tak akan kurus. Paling sikit badan perlukan air masak 8 gelas sehari. Ini salah satu cara untuk memudahkan toksik dalam badan kita keluar melalui air kencing.

9) Banyakkan Lakukan Aktiviti Yang Sihat 
Tak semestinya nak lakukan aktiviti yang sihat mesti pergi gym...banyakkan aktiviti pergerakkan seperti berjalan, aerobik, naik tangga ke..yang penting mengeluarkan peluh. Secara tak langsung dapat meningkatkan stamina dan melancarkan peredaran darah.

10) Fokus 100% Pada Tujuan Asal 'Nak Kurus'


Lihat pada tips yang pertama 'Set Minda'. Kalau ada sikap MALAS dan tak konsisten memang tak akan berjaya. Kalau seminggu je diet kemudian makan tak jaga jawabnya habislah musnah rancangan nak kurus. Tapi Aisyah sarankan kalau anda jenis susah nak kawal nafsu makan dan malas nak bersenam memang anda ikut je cara Aisyah jaga badan dengan sarung Premium Beautiful selama 8jam sehari. Tips yang paling mudah sekali. Selamat Mencuba.

Jika ada yang berminat nak mencuba diet dengan Premium Beautiful, boleh hubungi Aisyah.

Aisyah Zazuri
014-338 9190

Tiada ulasan:

Catat Ulasan