multilevel menu

Khamis, 22 Januari 2015

Perbezaan Agen Dan Usahawan


Ada bezanya kalau jadi AGEN dan USAHAWAN
AGEN 
- Dari segi income dia biasanya dalam lingkungan ratus-ratus sebulan, sometimes boleh la dapat dalam seribu lebih
- Fokus agen, lebih kepada buat marketing untuk dapatkan sales
- Ada agen yang keluarkan modal, ada yang tak
- Kebanyakan agen ni, dia akan ambil stok ikut berapa customer nak, kadang-kadang tu jual dari katalog pun ada
- Agen ni kebanyakannya takut ambil risiko
USAHAWAN
- Ini berbeza, bukan sebab modal die lebih besar atau kecil tapi , usahawan akan ambil lebih risiko
- Alhamdulillah untuk usahawan yang mampu keluarkan modal, tapi ramai jugak usahawan yang bermula dengan modal kecil
- Usahawan ni yang betul-betul nak berniaga, dan percaya dengan rezeki 9/10 dari perniagaan
tak kedekut nak invest masa dan tenaga lebih - especially bagi yang tak ada modal..berusaha cari modal dari pelbagai sumber untuk jayakan perniagaan
- Fokus usahawan ada long term dah short term - bukan sekadar untuk balik modal sahaja, tapi visi die akan melangkaui apa yang die nampak untuk bisness dia 10 tahun akan datang
- Income usahawan memang at least 10 kali ganda dari agen smile emoticon
Pada aisyah, jadi agen dan usahawan ni sama je penatnya... tapi as usual, manusia memang suka jalan yang mudah dan tak banyak risiko.

Ada jugak yang bermula dari agen , seterusnya jadi usahawan berjaya, tapi tak ramai - KENAPA?
agen kebanyakannya akan "mati" sendiri - sebabnya, berapa lama kita ni larat nak buat selling SAHAJA?
maksimum pun 2-3 tahun kot?
lepas tu apa?

Sebagai bisness mentor, memang lebih mudah untuk mencanai protégé yang ada mindset untuk jadi USAHAWAN dari jadi AGEN smile emoticon

Just because, they are mentally ready to get INCOME, to be SUCCESSFUL, to RETIRE YOUNG AND RETIRE RICH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan