multilevel menu

Jumaat, 26 Disember 2014

Cara Mengatasi Masalah Kegemukan

Ada beberapa faktor yang mempengaruhi. Antaranya :


Makan melebihi keperluan Tubuh


Tidak mengambil pemakanan yang sihat antara punca berat badan bertambah. Ingin mendapatkan berat badan yang ideal, harus menghindari makanan yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi,bersantan dan berminyak.

Kurang Menggunakan Tenaga

Setiap pekerjaan atau aktiviti yang dilakukan setiap hari akan mempengaruhi gaya hidup seseorang. Proses pembakaran kalori terganggu jika kurang melakukan aktiviti fizikal. Lazimnya kandungan kalori yang berlebihan yang tidak diimbangi dengan aktiviti fizikal akan menyebabkan tubuh menjadi berisi dan gemuk.

Faktor Keturunan

Faktor keturunan juga mempengaruhi rupa bentuk badan seseorang. Negara Amerika Syarikat ada membuat penyelidikan bagi membuktikan bahawa anak-anak dari keturunan ibu bapa yang bertubuh normal mempunyai 10% peluang menjadi gemuk.Peluang itu akan bertambah menjadi 40-50% jika salah seorang daripada ibu bapa mengalami masalah berat badan, dan akan meningkat menjadi 70-80% jika kedua-duanya menghidap obesiti.

Metabolisme yang rendah

Kadar metabolisme yang rendah boleh mengakibatkan tenaga yang masuk ke dalam tubuh lambat menjadi glikogen menyebabkan menjadi lemak. Kebanyakkan yang mengalami masalah obesiti berpunca daripada metabolisme yang rendah kerana mereka tidak bersenam atau mengamalkan diet yang seimbang. Peratus untuk mereka mengalami masalah obesiti sungguh tinggi.


Pengalaman cik adik manis kita ini yang mengalami masalah kegemukkan ketika dulu. Jom kita baca perasaan cik adik ni apabila mendapat berat badan yang semakin susut dari sebelum ni.
 
 
"Teringat zaman baju oren tu... Masa time tu, kalaua amik pic rasa cam habis cantik da.. tapi, bila tengok pic.. Fuhh... Terkejut, rasa tak percaya badan sendiri segemuk tu... Haha tu duk fikir, "Aku tak bole da kurus ni..."  Faham-faham je la... Duk umah famili, makanan sedap-sedap... macam mana nak kurus...?? Makin lama makin mengembang je badan... Exercise malas, takot sakit badan je. Memang ada kawal makan... Tak makan nasi or tak makan malam... Tapi, tak ada effect pun... Kalau buat pun sebulan aje... Macam mana nak buat? Balik keja da penat... Tak sempat nak exercise... Or kalau makan... lepas makan terus tido.
Alhamdulillah... Sekarang makin hari.. Makin rasa susutnya... Pakai baju lama-lama pun da bole... Makan still makan je pe yang nak... Tak risau da... kalau nak exercise pun da tak risau sakit badan... I seronok...Alhamdulillah..."
 
So bagi mereka yang mengalami kegemukan ni lah cara mengatasinya yang cukup mudah, jimat masa dan tenaga dengan hanya perlu sarung je. Tak perlu risau tentang kalori makanan kerana PREMIUM BEAUTIFUL ni pakai 60 minit boleh bakar 900 kalori tau..Berbaloi kan..

 
Aisyah Zazuri

014-3389190



Tiada ulasan:

Catat Ulasan