multilevel menu

Sabtu, 30 November 2013

Long Girdle Premium Beautiful : Atasi Masalah Pundi Kencing

Masalah kekerapan membuang air kecil sebenarnya turut menentukan tahap kesihatan pundi kencing anda? Lebih sukar lagi, keinginan atau gesaan membuang air kecil bukan sekadar masalah kecil tetapi turut menjadi petanda anda berkemungkinan besar mengalami gejala dikenali pundi kencing terlalu aktif atau Overactive Bladder (OAB).


Majoriti mereka yang mengalami masalah kesihatan ini lebih-lebih bagi kaum wanita sanggup menderita dalam diam daripada berkongsi dengan rakan-rakan rapat, keluarga mahupun pakar kesihatan. Alasan mereka malu atau menganggap ia sebahagian daripada kesan atau proses peningkatan usia. Masalah sukar kawal kencing (incontinent) atau inkontinens itu turut menjejaskan kehidupan seharian.Faktor Risiko OAB

1)Usia yang lanjut (20 peratus populasi berusia 70 ke atas mungkin akan melaporkan tanda OAB)

2) Strok
3) Kecederaan saraf tunjang
4) Dementia
5) Penyakit Parkinson
6) Diabetes
7) Pembesaran prostat
8) Pembedahan prostat
9) Hamil kembar

Pundi Kencing Wanita dan bagaimana ia berfungsi?

Saluran kencing wanita adalah berbeza dengan lelaki kerana kedudukannya yang lebih dalam. Walaupun ini kadang kala membawa kebaikan, ia juga menyebabkan kedudukan struktur otot pundi kencing wanita lebih dalam. Ini bermakna masalah lemah kawalan kencing boleh disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti mengandung, beranak, sakit dan infeksi, serta menopaus.
Masalah lemah kawalan kencing yang kerap berlaku dalam kalangan wanita disebabkan oleh otot lantai pelvik, yang terletak di bawah pundi kencing di sekeliling uretra, yang lemah dan tidak cukup kuat untuk mengawal pengeluaran air kencing.

Untuk memahami masalah yang dihadapi, kita harus memahami bagaimana pundi kencing berfungsi:

  • Buah pinggang menapis air kencing dari darah dan ia akan disimpan didalam pundi kencing.
  • Pundi kencing adalah satu organ berongga dan berotot yang boleh menyimpan kencing sehingga kita berasa penuh (lebih kurang 300ml).
  • Di tandas, kita mengendurkan otot lantai pelvik dan otak anda akan memberi isyarat untuk otot pundi kencing mengecut lalu memerah keluar airkencing melalui uretra – tiub dari pundi kencing ke luar badan.
  • Apabla otot pundi mengecut, otot yang mengawal uretra supaya sentiasa tertutup ketika menyimpan air kencing (dipanggil otot sfinkter), akan berada dalam keadaan rileks untuk membenarkan air kencing keluar melalui tiub uretra.
  • Seluruh sistem ini disokong oleh otot-otot lantai pelvik yang menganjur dari hujung tulang belakang melalui tulang pubik (tulang di hadapan pelvis)
  • Wanita dengan masalah lemah kawalan kencing mempunyai otot lantai pelvik yang lemah atau rosak dan tidak mampu untuk mengawal pengeluaran air kencing ketika melakukan aktiviti-aktiviti fizikal (bersenam, batuk dan mengangkat barangan).
Long Girdle Atasi Masalah Pundi KencingSelain itu, Long Girdle Premium Beautiful juga boleh merapatkan MS'V' yang mana dah longgar dan secara tidak langsung hubungan suami isteri semakin intim dan bahagia.
Si suami yang sayangkan si isteri, apa lagi melabur sedikit duit untuk menghargai si isteri. Badan si isteri pun perlu di service juga bukan kereta sahaja perlu service.


Aisyah Zazuri
012-6529206

Tiada ulasan:

Catat Ulasan